Λουρδάτα

Το χωριό Λουρδάτα χαρακτηρίζεται για την πλούσια βλάστηση του, το γόνιμο έδαφος και τα άφθονα τρεχούμενα νερά που πηγάζουν από τον Αίνο, το μεγαλύτερο βουνό του νησιού. Στο παρελθόν στο εύφορο του έδαφος καλλιεργούταν οπωροκηπευτικά φρούτα και λαχανικά κατά την διάρκεια όλου του έτους εξαιτίας του ιδιαίτερου κλίματος και ανάγλυφου της περιοχής. Αυτό την καθιστούσε την πλουσιότερη του νησιού γιατί οι κάτοικοι προμήθευαν με τα απαραίτητα αγαθά άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ένα τεράστιο πλατάνι (περίπου 150 ετών).

Κάτω από τα μεγάλα του κλαδιά βρίσκεται ένα όμορφο παραδοσιακό δροσερό καφενέ στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τα γλυκίσματα της περιοχής θαυμάζοντας το πράσινο και ακούγοντας τα τρεχούμενα νερά του βουνού Αίνος που συσσωρεύονται στις «βρύσες» .

Ένας κατηφορικός δρόμος ανάμεσα στα κυπαρίσσια και στις ελιές οδηγεί στην παραλία ενώ ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, χτίσμα που αποτελεί σπουδαίο ιστορικό μνημείο που αξίζει να επισκεφθείτε. Γιορτάζει στις 25 Ιουλίου οπότε και γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Κοντά στα ενοικιαζόμενα καταλύματα μας υπάρχει ένα μικρό φυσικό λιμανάκι μέσα στο οποίο οι παραθεριστές μπορούν να τοποθετήσουν τις βάρκες τους.

Η γύρω περιοχή προσφέρει πολλές ανεξερεύνητες ακτές προσβάσιμες μόνο με βάρκα όπου γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες Careta Careta αλλά και αρκετές σπηλαίες που αξίζει να θαυμάσετε.

Το συγκρότημα Rosa’s Beach Studios είναι υπερυψωμένο σε σχέση με την θάλασσα γεγονός που του προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα που καλύπτει το βουνό Αίνος με την σκουρόχρωμη βλάστηση του, τα καταπράσινα μποστάνια που εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας και τη μαγευτική θέα στην θάλασσα του Ιονίου Πελάγους.

Δείτε επίσης...